TOP3

CHAMPION
YBFRONTIER-G48985

圊Qing

[ 队名:厕绘师 ] 李杏, 黄云珊, 龙云飞

天津大学, 天津大学, 天津大学

在英语中厕所被称为“restroom”,虽然起源于委婉的表达方式,但在西方语境中卫生间的使用是一件惬意的事情。因此我们希望将这座原本具有厌恶性的设施消隐在树林掩映的优美环境中,使其成为景观式的休闲小品。建筑分为三段,屋身采用三个独立的剪力墙箱体结构容纳空间,使卫生间的厌恶性空间消失,轻轻托起轻薄坡屋顶的三个箱体以风车状依次布置,围合出一个小小庭院,风和光在其间自由穿梭。通过在结构体中引入空间,箱体封闭围合的气氛恰能给予使用者足够的私密感和安全感。箱体外表面材料采用高反射镜面玻璃,使主体彻底消隐在了环境之中。温暖的木质平台沿着建筑四周伸出,为并不使用这座公厕的过客提供了观赏风光和休憩的好场所。

TOP3
YBFRONTIER-G49454

[ 队名:王者荣耀 ] 盛励, 丁晔·, 朱仁杰

北京工业大学, 北京工业大学, 天津大学

Culture carries weight in people's life, so does the cultural inheritance of songgai ancient town. Villagers' cultivation, labor, entertainment, children's slapstick, women's cooking and gossip all bear the cultural tradition of songgai ancient town.
The project site is located on the main road of the town, which is the core area of the tourism area in the planning. The crowd mainly included tourists, children from nearby primary schools and villagers from ancient towns. As a planned tourism core area, how to break the gap between tourists and villagers and feel the culture is a problem that needs to be solved. We hope to use the public toilets as a medium to enter the site. While satisfying the basic use function, we also use the soft and undulating features of the site to connect the roof with the hillside, and create leisure communication space for villagers in the form of platform, landscape and seat. Meanwhile, tourists are attracted to interact with villagers while having a rest. In addition, the slope roof creates a viewing platform, forming a space for dialogue with nature, so that visitors can have a long view of the Yangtze river, as well as the undulating roof shape of the town. The unique roof design not only creates communication space for villagers, but also breaks the gap between tourists and villagers and forms a space feeling of dialogue with nature.
The roof structure is derived from the local traditional lifting beam building and is simplified and deformed to form a structure suitable for curved roof. The setting of atrium originates from the widely adopted form of compound courtyard. The living space is generated around the landscape courtyard. Through the setting of atrium, landscape and sunshine are introduced into the inside of public toilets. At the same time, the exposure of traditional wood structure and the use of stone deepened the original soil of the building, and the curvilinear roof form added the pioneering nature of the building.

YBFRONTIER-G49454

Culture carries weight in people's life, so does the cultural inheritance of songgai ancient town. Villagers' cultivation, labor, entertainment, children's slapstick, women's cooking and gossip all bear the cultural tradition of songgai ancient town. The project site is located on the main road of the town, which is the core area of the tourism area in the planning. The crowd mainly included tourists, children from nearby primary schools and villagers from ancient towns. As a planned tourism core area, how to break the gap between tourists and villagers and feel the culture is a problem that needs to be solved. We hope to use the public toilets as a medium to enter the site. While satisfying the basic use function, we also use the soft and undulating features of the site to connect the roof with the hillside, and create leisure communication space for villagers in the form of platform, landscape and seat. Meanwhile, tourists are attracted to interact with villagers while having a rest. In addition, the slope roof creates a viewing platform, forming a space for dialogue with nature, so that visitors can have a long view of the Yangtze river, as well as the undulating roof shape of the town. The unique roof design not only creates communication space for villagers, but also breaks the gap between tourists and villagers and forms a space feeling of dialogue with nature. The roof structure is derived from the local traditional lifting beam building and is simplified and deformed to form a structure suitable for curved roof. The setting of atrium originates from the widely adopted form of compound courtyard. The living space is generated around the landscape courtyard. Through the setting of atrium, landscape and sunshine are introduced into the inside of public toilets. At the same time, the exposure of traditional wood structure and the use of stone deepened the original soil of the building, and the curvilinear roof form added the pioneering nature of the building.

TOP3
YB39756-S1462

听雨 RAIN POEM

吴冠德,韩婧

University of Cincinnati

现今快步伐的移动互联网时代让我们与他人的关系更加疏离,也更执着于虚拟的世界。慢慢我们对世间最简单的美视若无睹,也忽视了身边的人最基本的情感。人不再为了天空中一朵云彩,花丛中一只蜜蜂而停留,一份真挚的交流更为难得。其实美一直都在,不再的是那份愿意停靠的心。 作为一个建筑师,我希望我的建筑可以诗意地营造人与人交流的场景,无论是山田间的对望,亦或是同檐听雨。这个竞赛我为之命名为听雨。过往的行人可以在这里小憩,共同聆听重庆山田间细雨清脆的声音。

We live in an era where mobile network prevails, an era of fast rhythm, an era of virtual sensation. Our connection with our world as well as other people has become digitalized. We no longer marvel at the simplest beautiful things that are created in nature, nor could we recall how delicate a person’s feeling can be. Beauty as it is and has always been, a heart of appreciation has been missing. As an architect, I hope my buildings can effectively bring people to communicate, in a poetic setting. It is a place to encounter nature and each other. I name my building Rain Poem, to invite you to enjoy the Variations of rain in the scenic Chongqing suburb.