+3

Lane 189 | UNStudio

323

PROJECT CREDITS
Client: CITIC Capital
Location: Shanghai, China
Floor Area:
Gross:
Building site area: 6157 m2
TOTAL GFA: 38,800m2
TOTAL Retail GFA: 26,818m2
Retail GFA above ground: 18,318m2
Retail GFA below ground: 8,500m2
Volume: 84572 m3 (total building volume)
Team:
UNStudio:
Ben van Berkel, Hannes Pfau with Severin Ignaz Tuerk, Kyle Ching-Yu Chou, Alexander Schramm, Adriana Rodriguez Ossio and Caroline Filice Smith, Lukas Allner, Tamim Salah EI Negm, Yuan Duran Zhai, Justin Tao Cheng, Cristina Gimenez, Bloom Shao Kai Hou, Eric Zhu, Yuwei Wang, Mingxuan Xie, Edwin Hang Jiang, Joerg Lonkwitz, Fabian Alejandr Mazzola, Deepak Jawahar, Juergen Heinzel, Praneet Verma, Gordana Jakimovska, Huaiming Liao, Gang Liu, Weihong Dong
Consultants:
Inhabit (facade)
Ag LICHT, LEOX Design (lighting)
TJAD (landscape)

Lane 189, located in the Putuo district in central Shanghai - opposite Chang Shou Park and close to the Jade Buddha Temple - is designed to provide a lifestyle destination for Shanghai’s young professionals. Lane189 combines retail, restaurant and office spaces in an organisation that rearranges the typical mall into a vertical city centre and provides opportunities for shopping, strolling, eating, gathering and relaxing.

The design incorporates elements of ‘old Shanghai’ through geometry, pattern and materialisation and combines these with a contemporary urban experience, thereby creating a destination with a distinctly Shanghai feel.

The existing qualities of the immediate urban surroundings, which include small-scale restaurants and boutique stores, are reflected in the building where they are stacked vertically to populate the envelope with programmatic destinations that can be seen from street level.
Inside, elements of street life are mixed with lifestyle retail features and are distributed throughout the building. The organisation of the building encourages the visitor to stroll through and explore the different levels of the complex, where retail spaces follow an open layout and are punctuated with small kiosks.

Programmed Facade
The facade is designed to support the overall design concept of a programmed facade and to create depth for the building envelope. The use of multi-layered components enables a variety of views towards the surroundings, whilst simultaneously providing functional transparency in specifically located areas.

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives.

A gradient transition from bigger to smaller facade components regulates the exposure of the inside to the outside and enhances the main entrance of the building. The facade therefore becomes an integrated active layer that can be programmed as display windows, vista points or balconies.

On the lower facade a hexagonal grid consists of diamond shaped panels that are tied between pins forming a tensioned cladding system. Here the arrangement of the components can change across the facade from single layer to triple layer, up to a depth of 400mm. Constructed from different materials and lit by RGB LEDs these panels create different visual effects: transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.

Urban eyes
Large double-height facade openings present the interior programme to the outside world. These ‘urban eyes’ simultaneously create large display platforms for products whilst providing balconies with views to the surroundings.

Interior
The interior of Lane 189 derives its character from a central void which cuts through the volume from base to top and is punctuated by a series of rounded plateaus. When seen from below the rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed.
These smaller pockets, positioned in a rotational manner, create intimate plazas and are visually connected to the urban eyes of the facade.
Ben van Berkel: "The concept for Lane 189 was based on a direct response to urban Shanghai today and the wonderful fragmentation of impressions that you experience there. We wanted to imbed this in the building by creating an urban interior with the feel of a vertical public square. But in order to continue these ideas throughout, it was also essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade."
The central void further organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight art installation.


North Design – Capacity Makes Greatness. To see all the excellent design works worldwide with a focus on the future “City of Design”

Deadline:2019-03-20


Official Rules of Young Bird Plan Mascot International Design Competition’ 19

Deadline:2019-06-17

Events

Advertising on Young Bird Plan


Shortlist of “Guanish” announced!


Jury line-up Announced! Benedetta Tagliabue Joins in the Panel

This competition invites seven inter-disciplinary elites as the judges. Let’s unveil the jury panel now.


North Design Union Headquarters – Architectural Design Competition 2019 Official Rules

YOUNG BIRD PLAN IS THE ONLY ONE WHO OWNS THE COPYRIGHT OF THESE OFFICIAL RULES’ CONTENT. NO ONE WITHOUT PRIOR AUTHORIZATION SHALL USE THEM.

Deadline:2019-03-20


Top 100 Announced!
Quality Works from Most Pioneering Designers make Yongchuan, Chongqing popular

1287 contestants from all over the world registered the competition in only 55 days.

Deadline:2018-11-21

Product Design

Young Bird Plan 2018 Guanish Product Design International Competition Official Rules

Young Bird Plan is the only one who owns the copyright of these official rules’ content. No one shall use them without prior authorization.

Deadline:2019-02-14


Interview with Top 10 Contestants of 2018 Matrix Modular Office Furniture International Design Competition

Deadline:2018-09-27


Jury Panel Announced!
On the Frontier Toilet Design International Competition in Yongchuan District Chongqing City

Deadline:2018-11-21


Top 75 Announced! Designers from Six Continents around the World Build a World-Class Slow Traffic System for Suzhou Dayang Mountain

Top 75 of Young Bird Plan 2018 Suzhou Dayang Mountain Slow Traffic System Conceptual Design Competition Announced!

Deadline:2018-10-10


Top 40 Announced!A New Office Model Brings Unexpected Happiness
2018 Matrix Modular Office Furniture International Design Competition

Deadline:2018-09-27


Young Bird Plan 2018 On the Frontier Toilet Design International Competition Official Rules

Deadline:2018-11-21


Jury Panel of Young Bird Plan 2018 Suzhou Dayang Mountain Slow Traffic System Conceptual Design Competition

Deadline:2018-10-10


Jury Panel of Young Bird Plan 2018 Matrix Modular Office Furniture System Design Competition

Deadline:2018-09-27


Young Bird Plan 2018 Dayang Mountain Slow Traffic System Conceptual Design Competition Official Rules

Deadline:2018-10-10


2018 Matrix Modular Office Furniture International Design Competition Official Rules

Deadline:2018-09-27


The Top 10 contestants are announced!

Deadline:2018-05-30


Top 100 of Neo-toilet International Design Competition Announced!

Deadline:2018-05-30


Suichang 2018 Neo-toilet International Design Competition Official Rules

Suichang 2018 Neo-toilet International Design Competition Official Rules

Deadline:2018-05-30

Fabric Design

Who’s the champion of 2017 “Shade-Scape” Sunshade Pattern Design Competition Season 2?

the Champion of Young Bird Plan 2017 “Shade-Scape" Sunshade Pattern Design Competition Season 2 has been unveiled

Deadline:2018-03-12

Fabric Design

The final countdown to the unveiling of Champion and Top 3!

Young Bird Plan 2017 “Shade-Scape”Sunshade Pattern Design Competition Seasons Top3 announced!

Deadline:2018-03-12