Librio Yukuhashi (Yukuhashi City Library Multipurpose Complex)

Twist &Stack

Favorite
9,381
Release Time: December 1, 2021
PROJECT CREDITS

The Past of Yukuhashi

Yukuhashi City is located about 25 km South-Southeast of Kitakyūshū City. Kitakyūshū City is a commuter town of roughly 70,000 inhabitants. The name “Yukuhashi” derives from a merger between two former villages by the municipal system: the 行 (read as “yu”) from the former Gyōji Village (旧行事町) and the 橋 from the former Ōhashi Village (旧大橋町) make Yukuhashi (行橋).

The locality used to be the post-station town of the Nakatsu Highway which connected the Kokura and Nakatsu Castles, and also served as a Zaigo Machi (在郷町) that supported the castle towns of the Kokura Domain through its production of rice by its use of the Nagasa river for water transportation. The Yukuhashi branch of the Old Hyakusanjū Bank (now known as the Yukuhashi Red Brick Gallery), which was built under the supervision of architect Kingo Tatsuno of Tatsuno Kagaoka Office, shows the economic power of the past. Thus, the remnants of the former land allotments of both Gyōji and Ōhashi remain to this day.

Features of the Facility

This facility is a multipurpose complex, and a city library at its core, supplemented with child rearing support and cultural activity functionality for the public. We sought to use the power that a library has to attract many visitors to create a bustling city center, while at the same time, making the differing properties of prosperity and serenity coexist.

Twisting the Mass of the Future Stacked on top of Historical Context

The land is situated on the right bank of the Ōhashi River, where the Nagasa River flows along the boundary of the two villages, and preserves the history of the Old Hyakusanjū Bank and the remains of the estate of Kanpachiro Kashiwagi, the owner of Kashiwaya Japan Wax Dealers.

The four stories that the building consists of were segmented into an upper and lower level mass and then twisted. The lower level faces the Red Brick Gallery. We set out to venerate the bond between both sites, while at the same time, integrating the town distribution of the former Ōhashi Village into the background to entice the public and create a fresh new scene in the neighborhood. The upper level faces the Nagao River. The river symbolizes the townscape of the former Gyōji Village on the opposite shore, which can be observed from the upper level.

Twisting mass is a way to deal with areas with uneven ground and also a design that is a visual representation of building the future upon historical context.

Framework and Interior

The steel frame makes it possible for the cubic mass of the upper level to be suspended, while opting to construct the lower level with steel framed reinforced concrete efficiently disseminates the tension from the steel frame of the upper level. The interconnected twisting shape and interior space can coexist while also being economical and earthquake proof.

We tried to use the structure itself to design the interior space. The structure expresses the glistening of the entire Nagasa River in the floor pattern and the accenting color around the elevator through the neutral color of the interior design and gives the four stories of space a sense of continuity.

JapanFukuokaLibrary 、 Culture center

section①

section②

4th floor plan

3rd floor plan

2nd floor plan

1st floor plan

标签
# Twisted Cube

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data