Shanghai SVW Technical Center | HPP Architects

Favorite
10,019
Release Time: November 23, 2021
PROJECT CREDITS

Project Name: SVW Technical Center

Architecture Firm: HPP Architects

Website: https://www.hpp.com

Contact e-mail: pr_china@hpp.com

Completion Year: 2021

Gross Built Area: 41,900 m²

Project location: Luopu Road, Anting Town, Shanghai

Client: SAIC Volkswagen

Scope: Architecture Design + Interior Design + Landscape Architecture + Lead Consulting

Partner: Jens Kump, Yu Wei

Associate Partner: Gan Yuanzhe

Project Leader: Tao Tao (ARCH), Amanda Xu (ID), Kang Yi (LA)

Architecture Team (Competition): Wu Shouheng, Wang Lin, Wang Jingping

Architecture Team (Detailed Design): Zhou Zhixun, Wang Lin, Julian Caspar Puchmüller, Bao Weizhen, John Daniel Winstead V, Li Yaling, Yin Yanhua, Qiu Yilin

Interior Team: Li Ling, Xie Ruohong, Li Mengyuan

Landscape Team: Xu Yaping, Cao Heng, Ni Jingjing

LDI: Institute of Shanghai Architectural Design & Research (Co., Ltd.)

Structure Consultant: schlaich bergermann partner sbp

Facade Consultant: Shanghai Lewei Facade Design Co., Ltd

ChinaShanghai

版权声明:本链接内容均系版权方发布,版权属于HPP Architects,编辑版本版权属于设计宇宙designverse,未经授权许可不得复制转载此链接内容。欢迎转发此链接。

Copyright Notice: The content of this link is released by the copyright owner HPP Architects. designverse owns the copyright of editing. Please do not reproduce the content of this link without authorization. Welcome to share this link.

▲ Aerial View of SVW Technical Center © Zhang Yong

Shanghai SVW Technical Center designed by HPP is officially open in August, pioneering the development of Anting International Automobile City in Jiading New Town into a global automobile manufacturing area. In 2018, HPP won the competition to design SVW Technical Center, one of the most significant projects in Anting International Automobile City. To match the image of SVW as one of the leading automobile companies in China, HPP uses the design concept of “Enterprise Gate” for SVW Technical Center. The architecture is comprised of two towers, connecting each other at the top and sitting on the south and north sides respectively. One side of each tower is rotated to maximize the view, embodying a sense of uniqueness to the shape of this office building.

▲ Built with the Design Concept of “Enterprise Gate” © Zhang Yong

The 12-floor office building rises to 60 meters with a total construction area of 41,900 square meters. The grand stairs on the east and west sides directly lead to the main entrance on the 2nd floor. The building integrates office, leisure, canteen, creative center, and other functions, where the canteen on the 1st floor has an independent entrance and the office area is set from 2nd floor to 11th floor. The top floor is VR Automobile Exhibition Room and Creative Center, overlooking the entire campus.

▲ Generation Diagram © HPP

The sides facing factories and rivers are more open, echoing landscapes nearby. The cable-net glass facade reveals a clear reflection on the water surface; the still architecture integrates into the surroundings with a gentle and delicate look.

▲ Architecture Integrated into the Surroundings © Zhang Yong

In the initial project plan, the space between the two towers is outdoor space, linked by four sky bridges, set on the 4th, 6th, 8th and 10th floor. It ensures smooth communications among different departments. To cater the client’s request for changing the outdoor space between the two towers into an enclosed space, two huge cable-net glass facades are added, forming a 9-floor high-rise atrium. After entering the building, the high-rise atrium brings a refreshing space experience to the visitors with a sense of formalness.

▲ Sky Bridges © Zhang Yong

▲ 9-Floor High-Rise Atrium © Zhang Yong

The cable-net glass facade of the high-rise atrium space is supported by an orthogonal system, which consists of main horizontal cables and supplementary vertical cables. Super white double laminated armored glass with a size of 1.500 x 1.125M is embedded into the system, shielding the building from rainwater and sunlight. Being environmentally friendly and economically efficient, it can adjust the indoor temperature and reduce energy consumption. Moreover, the cable-net glass facade system is also lighter and more graceful than steel-supported glass facades. A higher technical standard is also required to ensure the safety level of the architecture.

▲ Cable-Net Glass Facades © Zhang Yong

HPP also meticulously designs the metal drainage system on the glass facade, which differs from the decentralized traditional system by draining off the water outwards. Instead, rainwater is collected by an oblique plane inwards and drained to the ground through downpipes on both sides of windowsills. It minimizes the rainwater stains on the glass and ensures the brilliancy and cleanliness of the facades.

▲ Metal Drainage Systems on the Glass Facades © HPP

▲ Ordered and Scupturesque Facades © Zhang Yong

Designed from users’ perspectives, the internal spaces have free spatial compositions, multi-function combinations and natural colorations. The office building is divided into Concentration Area and Research Area. Based on the characteristics of different areas, a tea room and a creative space are added to respective spaces, enhancing domestic comforts of the office environment. Moreover, the color system used in the office area is light grey and brown with a sense of calmness. In the flexible working area, however, bright colors such as orange, green and blue are used to enrich the space, providing a lively spatial experience.

▲ Grand Stairs with Wooden Benches © Zhang Yong

▲ Reception at the Entrance © Zhang Yong

▲ Flexible Office Spaces © Zhang Yong

HPP creates “Enterprise Gate” for SVW, which not only embodies the leading position of SVW in the Chinese automobile market but also promotes the development of Anting International Automobile City and the industrial upgrading of SVW automobile chains in the future.

▲ SVW Technical Center at Dusk © Zhang Yong

Master plan © HPP

Skyline © HPP

Elevations E © HPP

Elevations S © HPP

Facade detail © HPP

Facade Drawing © HPP

Plan F1 © HPP

Plan F2 © HPP

Plan Standard F © HPP

Section AA © HPP

Section BB © HPP

Structure © HPP

标签
# Architecture Design # Landscape Design # Interior Design # 办公空间设计 # 办公楼设计 # 办公建筑 # 上汽大众技术中心

About author

Comment

Case recommendationMore(0)

No Data